Özcan Ajrulovski

Özcan Ajrulovski

Bestil bogen “Jeg vågner op som fremmed” her: copenhagenstorytellers.dk/produkt/jeg-vaagner-op-som-fremmed/

Digteren og debattøren Özcan Ajrulovski er en aktiv del af integrationsdebatten og forfatter til digtsamlingen ‘Jeg vågner op som fremmed’, der handler om at blive betragtet som fremmed, i det land man anser som sit hjemland.

Bogen og Özcans digte generelt skildrer opvæksten og livet som dansk-muslim, og tager os ind i oplevelsen og årsagerne til følelsen af fremmedgørelse. En rejse ind bagved det vi normalt ser og hører, en rejse igennem identitetsprocesser og de store spørgsmål som efterkommer af indvandrere, en vedvarende undren over at være udenfor, med  et stærkt ønske om at række ud og danne bro, mellem de forskellige kulturbaggrunde der hersker i dagens Danmark.

Vi får igennem digtene en uddybende skildring af, hvordan man som etnisk minoritet skal bevise sit tilhørsforhold til den danske stamme. Og hele tiden skal vælge mellem at identificere sig som muslim eller dansker. Står man f.eks. udenfor de danske kulturværdier, bare fordi man er muslim og har et anderledes ophav? Eller vælger man selv graden af integration?

‘Jeg vågner op som fremmed’ trækker tematisk tråde til værker som Albert Camus’ ”Den fremmede” og Rainer Werner Fassbinders ikoniske film ”Angst æder sjæle op.”

Forordet afsluttes med ordene:  Jeg er den fremmede. Uanset hvor jeg er.

Scenen er således sat, og Özcan tager os med på en dybfølt rejse ind i fremmedgørelsens dybe rødder. Ind bag et dansk-muslimsk kulturperspektiv på, hvordan og hvorfor man stadig efter 3 generationer behandles som fremmed, selv om dansk er ens modersmål og der står dansk i ens pas.

Özcan Ajrulovski (f.1987) er opvokset i Københavns Nordvest kvarter. Han er tredje generations indvandrer og efterkommer af gæstearbejdere fra ex-Jugoslavien med makedonsk-tyrkisk baggrund, der kom til Danmark i 1960’erne, under akut behov for arbejdskraft udefra.

Özcan er en aktiv debattør og har en stor følgeskare på de sociale medier, hvor der sættes ord på livet som nydansker, kulturforståelse og de store integrationsspørgsmål.

Se mere om Özcan her: www.ozcana.com

Læs digte af Özcan Ajrulovski her på Digtsamleren.dk